Sabtu, 23 Mei 2015

Resepi: Puding Roti Campak2

Salam sekali lagi dari aku

Tak tau pasai apa aku dok rajin sangat hari ni. Ni pulak resepi puding roti senang yakmat.Resepi pun aku men blasah je sebab jarang benar menjadi cun cantik dan sedap. ahahahhha...




Bahan bahan:

Sebuku roti
Secawan santan
Separuh cawan susu sejat
2 biji telur
3 sudu makan gula perang
3 sudu makan oat
1 sudu makan oat (utk hiasan)
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
3 sudu makan butterscoth chip (terpulang)
1 sudu makan marjerin

Cara cara

1. Panaskan oven.Adunkan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali bahan hiasan, oat, butterscoth chip dan roti, pukul sehingga sebati. Kalau rasa gula tu kurang manis, boleh la tambah gula lagi. :)




2. Setelah itu potong roti kepada 4 bahagian dan masukkan kedalam adunan bersama oat dan butterscoth chip. Aku pakai ni pasal kismis tak ada.Nak pakai buah buahan kering pun boleh. Gaul sebati dan biarkan sekejap sehingga cecair tadi meresap ke dalam roti.




3. Oleskan tray korang dengan sedikit marjerin, masukkan aduan yang telah kembang ke dalam tray, taburkan oat hiasan dan untuk dapatkan kerak di atas tu jadi garing, boleh lah letakkan marjerin di atas adunan (setompok demi setompok).


4. Boleh lah masukkan tray tadi ke dalam oven yang telah dipanaskan selama 10 min. Bakar dalam suhu 180 darjah dalam masa 20-30 min untuk memastikan adunan masak dengan betul. Tambahkan darjah kepada 200 dalam masa 10 min untuk dapatkan kerak di atas adunan yang garing. (suhu dan masa adalah mengikut oven masing-masing ya)..




*Kalau rajin boleh lah buat sos castard. Tadi aku pakai butterscoth chip, 1 cawan susu dan 2 sudu tepung castard. Cairkan chip dengan susu, kemudian masukkan tepung castard yang telah dikacau dengan sidikit air.Kacau sehingga pekat . Tak pakai telur pun pasal tak nak masak banyak banyak. Gula pun tak bubuh pasal butterscoth chip tu dah manis :') 


Brruuuugggggggg...Alhamdulillah.Separuh tray dah masuk perut ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...