Gulai Nangka Dan Ayam Ala Padang Style |
Ramai tak yang suka makan masakan Indonesia?Kalau makan masakan Indonesia atau selalu orang panggil masakan minang padang tentu tau macam mana rasa gulai lemak diorang.Rasa dia yang tak berapa pedas dan sedap gila tu mesti korang ingat sampai bila-bila?(Kalau tak caya cer try test tgk mcm mana..)
Masakan minang sebelah sana dan minang sebelah sini ada sikit perbezaan dia.Kalau kat sini,tak rasa pedas cili api,bukan masak lemak minang la namanya.Tapi kalau siapa yang tak tau sebenarnya masakan minang dekat sebelah Indonesia ni rasanya sedap, lemak dan kurang pedasnya.Dan diorang jugak ada letak rempah dalam masakan diorang.Terutamnya masakan gulai macam ni.Kalau korang pergi restoran masakan minang ni nanti jangan lupa pesan Gulai Tunjang.(Gila Sedap!!!)Memang feverettttttttt.....
Bahan bahan tumis kat dalam pinggan Yang bawah tu nangka :) |
Ni plak aku guna ayam telor *Ayam Organik mampu milik |
Ini sebahagian dari bahan-bahan yang diperlukan. Selain ni korang kena ada santan (ikut citarasa dan kuantiti barang korang),air,asam keping,serbuk kunyit,garam secukup rasa dan minyak untuk menumis.
Cara dia yang pertama korang kena rebus nangka kasi empuk.Kemudian rebus ayam kat periuk lain kasi lembut (Kalau nak hilangkan bau ayam,masukkan sekali daun pandan 3helai dan halia 1 inci kat dalam rebusan ayam).Masa nak tunggu 'this guy' empuk dan lembut,korang sediakan baham menumis.Korang blander bawang merah(1), bawang putih(3),cili api dan cili merah(ikut suka korang),halia,kunyit hidup(kalau tak ada tak apa,guna serbuk pun ok). Kemudian rendang tanpa minyak jintan manis,jintan putih,ketumbar(semua ni aku buat dalam 1-2 sudu kecil) dan kemudian blander kering rempah ni.
Bila dah panas minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis tadi,rempah yang diblander kering,dan beberapa biji buah pelaga,Tumis sampai naik minyak.Kemudian masukkan santan+air(santan cair), serbuk kunyit dan ayam yang dah lembut tadi.Biarkan mendidih dan tunggu sampai sedikit pekat.Jangan lupa masukkan sekali 5-7 helai daun salam (bay-leaf) ke dalam (ini penting sebab daun ni la yang bagi rasa berbeza dalam masakan minang padang). Bila dah pekat masukkan nangka yang dah empuk,santan pekat,garam dan asam keping secukup rasa.Tunggu sampai pekat sikit kemudian boleh tutup api.Siap!! ^_^
Ni resepi adik angkat mak bagi.Orang pure minang punya resepi tapi kuantiti rempah dan bahan yang digunakan tak berapa nak sama sebab resepi asal dah hilang.ahaaha..Tapi rasanya seakan akan dan masih lagi sedap.Cubalah! :)
*respon
Ayah : Sedap! Pandai anak ayah masak.
Emak : Pas ni,malam dah tak boleh makan sebab banyak dah makan (pagi tadi aku masak nasi lemak).
Angah : Urrmmm sedap!Sambil menjilat jari.
#respon di atas adalah benar sebenar benarnya(jangan tak caya..ahahhha)
Hidangan untuk seekor ayam dan sebungkus nangka